Heb je een eigen bedrijf? Dan is de kans groot dat je ook een eigen website hebt. Een eigen website is vandaag de dag onmisbaar voor ondernemers. Waar er vroeger nog veelvuldig telefonisch contact werd gezocht of op bezoek werd gegaan, gaat nu nagenoeg alles via het internet. Indien mensen iets zoeken, richten zij zich eerst tot het wereldwijde web. Heb je geen eigen site? Dan weet je sowieso dat zoekende mensen niet bij jou terechtkomen. Een eigen site biedt overigens niet de garantie dat deze bezoekers wel komen. Je moet je site namelijk wel op de juiste manier inrichten om websitebezoekers te trekken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goede SEO teksten te schrijven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij geven je hieronder een aantal praktische tips!
Schrijfstijl van alle teksten
Door teksten aan jouw site toe te voegen, vergroot je de kans op meer websitebezoekers. Denk nu niet dat je jouw hele site maar vol moet gooien met teksten. Nee, te veel teksten kan namelijk juist averechts werken. Bovendien moeten de teksten wel prettig leesbaar zijn. Gaan de teksten op jouw site van de hak op de tak? Dan verlaat een websitebezoeker jouw site ongetwijfeld snel. De teksten lezen immers niet prettig en dat is storend. Zorg er daarom altijd voor dat de teksten prettig leesbaar zijn. Dit begint allemaal met een passende tone of voice, de manier waarop je jouw doelgroep aanspreekt. Gaat het om een site voor jongeren? Dan kun je prima populaire woorden gebruiken en bezoekers aanspreken met ‘je’. Betreft het een zakelijke website? Zorg er dan voor dat je formeel blijft. Spreek websitebezoekers ook altijd aan met ‘u’. Dit komt namelijk een stuk professioneler over dan ‘je’.
Onderwerpen aan de hand van zoekwoorden
Wil je een goede SEO tekst schrijven voor jouw website? Dan moet je allereerst weten welke zoekwoorden relevant zijn. Om dit te bepalen dien je een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek wijst uit op welke termen internetgebruikers zoeken wanneer zij actief zijn binnen jouw branche. Vaak zoeken mensen op twee a drie woorden. Zij storten zich vervolgens op de resultaten die verschijnen. De meeste internetgebruikers kijken hierbij niet verder dan de eerste resultaten. Om veel bezoekers te trekken, is het dus zaak om op de eerste pagina te staan. In de ene branche is dit een stuk makkelijker dan de andere. Verkoop je bijvoorbeeld tweedehands auto’s? Zie dan maar eens tussen de gevestigde orde te komen.
We borduren hier even voort op het voorbeeld van een autohandelaar dat we hierboven aanhaalden. Richt je je tot de verkoop van tweedehands auto’s? Dan wil je ongetwijfeld hoog scoren op de zoekterm ‘tweedehands auto kopen’. Hierdoor ben je mogelijk geneigd om deze term zo vaak mogelijk te noemen in de teksten op jouw site. Dit is echter niet verstandig. De kans op overoptimalisatie van jouw SEO teksten is in dat geval namelijk groot. Gebruik je zoektermen te vaak in een tekst? Dan straft Google jou. Jouw positie in Google stijgt zodoende niet, maar daalt juist.
Aantal woorden
Een belangrijk onderdeel bij SEO teksten is het aantal woorden. Hier bestaat behoorlijk wat discussie over. Zo beweert de een dat 1000 woorden ideaal is, terwijl de ander het houdt op 500 woorden. Hier valt helaas geen eenduidig oordeel over te vellen. Hoe je toch kunt achterhalen wat de beste lengte voor jouw SEO tekst is? Door naar de concurrentie te kijken voor een bepaalde zoekterm. Wil je tweedehands auto’s verkopen op het internet? Kijk dan wat de lengte van een SEO tekst is op sites die hoog scoren op ‘tweedehands auto kopen’. Heeft het merendeel SEO teksten van 1000 woorden? Kies dan ook voor eenzelfde aantal. Is er weinig concurrentie voor jouw zoekterm? Dan heb je soms al voldoende aan een tekst van 300 woorden.
Structuur
Om een hoge positie te bemachtigen in Google spelen het aantal woorden en de zoekterm een belangrijke rol. Dit zijn echter niet de enige twee zaken die je in acht moet nemen bij het schrijven van een SEO tekst. Zo moet de structuur van SEO teksten ook goed zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk om gebruik te maken van kopjes en hierin zoekwoorden te vermelden. Ook is het gebruik van opsommingen, lijsten en tabellen aan te raden. We lichten beide onderdelen hieronder kort uit.
Kopjes
Bij SEO teksten zijn kopjes ontzettend belangrijk. Allereerst verdeel je een lange lap tekst hiermee in meerdere, kleine gedeeltes. Dit vergroot de leesbaarheid. Daarnaast zijn kopjes ideaal om zoekwoorden in te vermelden. Zoekmachines scannen teksten namelijk en richten zich onder meer tot de verschillende kopjes. De benaming van de (sub)kopjes zijn:
- H1
- H2
- H3
Het is niet voor niets dat de termen H1, H2 en H3 een belangrijke rol spelen bij SEO teksten. De H1 is de belangrijkste kop. Om hoog te scoren moet je de zoekterm hier in ieder geval in vermelden. Vergeet de term(en) ook niet te vermelden in minimaal één H2. Gaat het om een zoekterm waar veel concurrentie op is? Dan kun je er ook nog voor kiezen om H3’s te gebruiken. Er zijn ook nog H4, H5 en H6 maar deze worden nauwelijks gebruikt. Met het gebruik van (sub)kopjes kun je een tekst nog meer duiding meegeven. Hierdoor wordt het voor een zoekmachine ook een stuk makkelijker om te bepalen waar een tekst over gaat.
Opsommingen, lijsten en tabellen
In veel SEO teksten worden opsommingen, lijsten en tabellen gebruikt. Waarom? Omdat een zoekmachine als Google deze één op één overneemt. Op deze manier wordt het dus direct duidelijk waar jouw SEO tekst over gaat. Zet de verschillende punten uit opsommingen en lijstjes bij voorkeur altijd onder elkaar en niet achter elkaar. Door de punten te scheiden, wordt het voor een zoekmachine namelijk een stuk overzichtelijker. Dit heeft een positieve invloed op de ranking die je krijgt.
Duplicate content
Op het internet zijn vandaag de dag talloze SEO teksten te vinden. Er zijn ongetwijfeld ook genoeg sites die over hetzelfde onderwerp schrijven als jij. Sommige website-eigenaren denken dat het goed is om (gedeeltes van) teksten over te nemen van sites die goed scoren. Dit is echter niet het geval. Sterker nog, het heeft juist een negatieve werking. Ziet Google dat er op jouw site dezelfde teksten staan als op een site die hoog scoort? Dan heeft dit negatieve gevolgen voor de positie die je krijgt in een zoekmachine. De informatie is immers gekopieerd en duplicate content wordt niet gewaardeerd door Google. Denk overigens niet dat dit alleen maar voor andere sites geldt. Het werkt ook in jouw nadeel wanneer je dezelfde content meer dan één keer op jouw eigen site hebt staan. Zorg er daarom altijd voor dat teksten uniek zijn, ook wanneer ze bedoeld zijn voor een eigen website. Indien je zorgt voor unieke SEO teksten is de kans op een hogere positie in Google een stuk groter!
Afbeeldingen in de tekst
Zijn de SEO teksten op jouw website behoorlijk lang van stuk? Dan kun je een afbeelding toevoegen om de lappen tekst te breken en het verhaal wat op te leuken voor de websitebezoekers. Vergeet in dat geval niet om de afbeelding te optimaliseren. Niet alleen SEO teksten maar ook afbeeldingen moeten namelijk geoptimaliseerd worden.
Linkjes
Ben je zelf een actieve internetgebruiker? Dan is het je ongetwijfeld al eens opgevallen dat er op veel sites linkjes verwerkt worden in een tekst. Je kunt ervoor kiezen om op jouw site te linken naar een externe partij. Indien dit als een betrouwbare bron wordt gezien, komt dit vaak ten goede aan jouw positie in een zoekmachine. Je kunt er ook voor kiezen om externe links te ruilen met een andere website. Je plaatst een linkje naar de ‘partner’ op jouw site en de partner linkt op zijn site naar die van jou. Lees hier meer over in het blog ‘Wil je graag linkbuilding zelf doen?’.
Bij een SEO tekst schrijven richten veel mensen zich tot externe links. Er wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan links naar eigen webpagina’s. Een gemiste kans, want intern linken kan jou namelijk ook een hogere positie in Google opleveren. Waarom het plaatsen van interne links belangrijk is? Omdat de structuur van jouw website hierdoor verbetert. En hoe beter de structuur is, des te makkelijker een zoekmachine jouw site kan scannen. En dit resulteert doorgaans in een hogere ranking en dus in een beter vindbaarheid.
SEO teksten laten schrijven
In de bovenstaande teksten behandelden we de basis voor het schrijven van een goede SEO tekst. Hiermee geven we jou enkele handvatten om zelf jouw SEO teksten te schrijven. Niet iedereen slaagt er echter in om zelf een hogere positie in een zoekmachine te bemachtigen. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo vind je het misschien wel te veel werk om de teksten op jouw website allemaal zelf te optimaliseren. Het kan ook zijn dat je niet beschikt over de benodigde tools om teksten te controleren. In dit laatste geval weet je ook niet of de teksten tot in de puntjes geoptimaliseerd zijn. Wil je er zeker van zijn dat de teksten stuk voor stuk goed zijn? Neem dan eens contact met mij op. Ik help je graag met het maken van kwalitatieve SEO teksten.
SEO optimalisatie
Wil je goed scoren met de SEO teksten op jouw website? Dan moet je ervoor zorgen dat deze tot in de puntjes geoptimaliseerd zijn. Denk echter niet dat je er al bent met het optimaliseren van teksten alleen. Nee, want bij SEO komt namelijk heel wat meer kijken dan alleen de teksten op een site. Zo speelt linkbuilding bijvoorbeeld ook een belangrijke rol. Hiermee doelen we op het uitwisselen van links met andere websites. Vaak wordt gedacht dat het aantal linkjes op andere sites zorgt voor een hogere ranking. Dit is echter een misvatting. Het gaat namelijk om de kwaliteit van de links en niet om de kwantiteit. Daarnaast moet ook de achterkant van een website goed geoptimaliseerd zijn. Een goede structuur is bijvoorbeeld belangrijk. Dit maakt het voor zoekmachines namelijk een stuk makkelijker om jouw site te scannen. Wil je jouw site optimaliseren? Richt je dan niet alleen tot de SEO teksten maar vergeet ook de andere belangrijke onderdelen niet!