linkbuilding-zelf-doen

Wil je graag linkbuilding zelf doen?

Op het internet vinden we vandaag de dag miljarden websites. Het is dus niet bepaald lastig om informatie of producten te vinden. Je tikt gewoon wat in de zoekmachine in en de kans is groot dat er een nuttige site bij de eerste resultaten staat. Heb je een eigen site? Dan wil je natuurlijk dat mensen op jouw site terechtkomen wanneer ze op zoek zijn naar specifieke informatie of producten. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede vindbaarheid. Dit doe je door jouw site te optimaliseren voor zoekmachines. In vaktermen staat dit bekend als SEO. Vaak wordt gedacht dat dit alleen betrekking heeft op de teksten, maar dit is niet het geval. Linkbuilding is namelijk één van de drie elementen van zoekmachineoptimalisatie.

Wat is linkbuilding?

Ben je nog niet bekend met linkbuilding? Dan leggen we je hier eerst kort uit wat dit SEO-element precies is. Bij linkbuilding is het zaak om ervoor te zorgen dat andere websites linken naar jouw site. In sommige gevallen gebeurt dit op natuurlijke wijze. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een andere website jouw site als autoriteit ziet op een bepaald gebied. Linken er veel sites (die hoog aangeschreven zijn) naar jouw website? Dan levert dit je een hogere ranking op in de zoekmachines. Je kunt er echter ook voor kiezen om links te ruilen. Je plaatst in dat geval een link naar een site op jouw eigen website en de betreffende site doet hetzelfde terug.

Natuurlijk linkprofiel

Sommige mensen proberen zoveel mogelijk links naar hun eigen site te krijgen en denken zo een hogere positie in zoekmachines te bemachtigen. Wat zij echter niet weten, is dat dit juist averechts werkt. Waarom? Omdat het namelijk niet gaat om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van een link. Zijn er twintig nietszeggende websites waarop een link naar jouw site staat? Dan wil dit niet zeggen dat dit waardevoller is dan een link op een autoritaire website op een bepaald gebied. Vaak is één link echter weer niet voldoende. Daarom is het zaak om een goede balans te vinden tussen kwaliteit en kwantiteit.

voorbeeld-linkbuilding

Tools

Indien je geen ervaring hebt met linkbuilding, is het niet bepaald makkelijk om hiermee te beginnen. De kans is groot dat je verschillende websites aanschrijft met het verzoek een link naar jouw site te plaatsen. In ruil hiervoor moet je vaak ook een link naar de betreffende site op jouw website plaatsen. Het wordt echter een heel stuk lastiger wanneer je betrouwbare en relevante sites zoekt voor linkbuilding. Gelukkig kun je het jezelf een stuk makkelijker maken. Hoe? Door gebruik te maken van bepaalde tools. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van Moz en Majestic. Hieronder lichten we deze twee tools voor linkbuilding kort uit.

Moz

Ben je op zoek naar betrouwbare en relevante sites om meer succes te behalen met linkbuilding? Dan kan Moz jou hierbij helpen. Deze tool toont namelijk wat de Domain Authority (DA) en Page Authority (PA) van een website zijn. De kans is groot dat deze twee termen jou niet veel zeggen. Toch zijn ze belangrijk. Heeft de DA of PA een hoge waarde? Dan is het relevant om op de betreffende site een link naar jouw website te plaatsen. De kans dat je beter scoort in de zoekresultaten wordt zodoende al een heel stuk groter. Moz weergeeft daarnaast ook nog de spamscore van een bepaalde website. Is deze waarde hoog? Dan is het niet verstandig een link naar jouw site op de betreffende website te plaatsen. Plaats je hier toch een link? Dan kan dit juist een negatief effect hebben op jouw positie in een zoekmachine.

Majestic

Naast Moz kun je ook gebruikmaken van Majestic. Deze tool biedt jou inzicht in de Trust Flow en de Citation Flow. Met de Trust Flow wordt de betrouwbaarheid van een site aangegeven, terwijl de Citation Flow goed is voor de invloed van een pagina op het linkprofiel in zijn algemeenheid. Scoort een site op beide gebieden hoog? Dan is het, net zoals de DA en PA bij Moz, relevant om ervoor te zorgen dat deze site doorlinkt naar jouw website. Scoort een site op beide punten niet bepaald goed? Dan raden wij je aan om deze site links te laten liggen voor wat betreft linkbuilding. Jammer, maar er zijn genoeg sites die wel hoog scoren en dus een positieve bijdrage leveren aan jouw ranking in een zoekmachine!

Hoe krijg je verwijzingen van andere websites?

Starten met linkbuilding is niet voor iedereen even makkelijk. Als leek weet je namelijk niet zo goed waar je moet beginnen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat sites een link naar jouw site op hun website plaatsen? Vaak gebeurt dit door middel van linkruil. Er zijn echter ook nog een aantal andere mogelijkheden om verwijzingen te krijgen van andere websites. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rijtje.

  • Neem contact op met de eigenaar van een website en vraag of hij open staat voor een verwijzing. Gaat het om een bekende? Dan doet hij/zij er vast niet zo moeilijk over. Richt je hiervoor tot jouw eigen netwerk en tot de mensen en bedrijven waarmee je reeds succesvol samenwerkt.
  • Schenk aandacht aan de content op jouw website. Zorg je ervoor dat er alleen maar betrouwbare informatie over een bepaald onderwerp op jouw site staat? Dan is het een stuk aannemelijker dat andere sites naar jouw website verwijzen. Zij zien jouw site in dat geval namelijk als autoriteit op een bepaald gebied. Je hoeft hier zelf weinig voor te doen, behalve dan te zorgen voor kwalitatieve content.
  • Kies voor gesponsorde artikelen. Dit brengt vaak kosten met zich mee, maar het is vaak wel een goede manier om een link op een relevante website te verkrijgen. In de meeste gevallen lever je zelf de content voor het artikel aan en daarnaast plaats je natuurlijk een link in de tekst. Wanneer je betaalt voor linkbuilding, staan veel websites open voor een link op hun site naar die van jou.
  • Schakel een derde partij in. Bij linkbuilding wordt vaak een link uitgewisseld tussen twee partijen. Beide partijen plaatsen een link op hun site die linkt naar de website van de ander. Het is echter beter om een derde partij te vinden. Dit noemen we ook wel ABC-linkruil. Site A plaatst een link naar site B, site B linkt naar site C en op site C komt een linkje naar site A. Bij deze manier van linkbuilding zet je een zoekmachine op het verkeerde been. Zo heeft een zoekmachine als Google bijvoorbeeld niet in de gaten dat het om afgesproken werk gaat. De link bij ABC-linkruil is dus een stuk waardevoller dan de linkruil tussen twee partijen (AB-linkruil).
  • Ga in zee met een SEO specialist/bureau dat linkbuilding voor je uitvoert? Dat is slim, hier werken mensen die alles weten van dit SEO-element. Je hoeft er zodoende zelf geen tijd en aandacht aan te besteden. Daarbij komt dat je zeker weet dat er een doeltreffende aanpak gebruikt wordt. Dit is nog maar de vraag wanneer je zelf aan de slag gaat.

Follow en No-follow

Binnen linkbuilding maken we onderscheid tussen een Follow-link en een No-follow-link. We spreken van een Follow-link wanneer het een link betreft die waarde meegeeft aan jouw eigen website. Indien dit het geval is, krijg je van een zoekmachine een hogere waardering in de resultaten. Nu kun je ongetwijfeld ook al wel raden wat een No-follow-link is. Dit is namelijk een link die geen meerwaarde heeft voor jouw website. Een zoekmachine telt deze verwijzing niet mee bij de waardering. Een No-follow-link zorgt er dus niet voor dat je een hogere positie krijgt in de zoekmachines. Daarom doe je er goed aan No-follow-links zoveel mogelijk te vermijden.

Linkbuilding uitbesteden?

Zoals je hierboven kon lezen, is linkbuilding betrekkelijk ingewikkeld. Wil je dat dit SEO-element direct zijn vruchten afwerpt? Vraag jezelf dan af of het verstandig is om er zelf mee aan de slag te gaan. Misschien is linkbuilding uitbesteden in dat geval een beter optie. Door het uitbesteden van linkbuilding weet je ook zeker dat er een juiste aanpak gebruikt wordt. Dit levert je uiteindelijk een hogere positie op in de zoekmachines. En een hogere ranking betekent automatisch meer websitebezoekers. Dit geldt zeker wanneer je op de eerste pagina van een zoekmachine als Google terechtkomt. Linkbuilding uitbesteden is dus zeker zinvol. Geef mij een belletje als ik je kan helpen een onderdeel van linkbuilding of als je het geheel wil uitbesteden.